Svētdiena, 16. februāris
Vārda dienas: Jūlija,  Džuljeta

Ar savu garšu un skatu uz nākotni

Raksta autors: Amanda Gustovska, Samantas Barsukovas arhīva foto

09:29 - 30.03.2024

Hofmanu Gardumi Smanta Un Emils
Hofmaņu gardumu cepēji Samanta Barsukova un Emīls Hofmanis četros gados ieguvuši klientus ne vien Alsungā, bet arī Kuldīgā, Rīgā un Pāvilostā.

„Cepam to, kas garšo pašiem, un pārdodam citiem,” tā saka Hofmaņu gardumos – Alsungā, Pils ielā 8, četrus gadus darbojas uzņēmums, kurā Samanta Barsukova un Emīls Hofmanis cep konditorejas izstrādājumus.

Te top sklandrauši ar burkāniem, gaļu, biezpienu, dzērvenēm, āboliem un rabarberiem, arī biezpiena plātsmaize, rudzu un saldskābā maize, cepumi, riekstiņi ar iebiezināto pienu, speķa pīrāgi: „Ja nu kas neizdodas vai pašiem negaršo, to pārdot nemaz nemēģinām.”

PAMĒĢINĀJA IZCEPT RUDZU MAIZI

Emīls dzimis alsundznieks, Samanta nāk no Ulmales, bet abi dzīvojuši un mācījušies Ventspilī. Vaicāts, kā radās doma par uzņēmumu, Emīls stāsta: „Krustmāte piedāvāja darboties viņas lauku mājā. Sākām ar dzīvniekiem – aitām, trušiem, vistām, taču tāds bizness līdz galam neaizgāja. Viņai mājā bija maizes krāsns – pamēģinājām izcept rudzu maizi, un tā radās doma par konditoreju.”

Par telpu izvēli Emīls stāsta: „Daudz variantu nebija, un šī ēka mums patika, tā jau kādu laiku stāvēja tukša. No saimnieka telpas īrējam četrus gadus. Ziemā strādājam blakus un produkciju pārdodam tajā telpā, kur ir apkure, jo visu ēku apkurināt grūti. Cepam elektriskajā plītī. Kad biznesu sākām, mums nebija ne tehnikas, ne piederumu. Iepirkām visu par savu naudu. Ar projektiem nekādu atbalstu saņēmuši neesam.”

Pieprasīts esot viss, kas izcepts, teic Emīls: „Galvenais ir nepārsālīt un nepārsaldināt. Ja garšas līdzsvarā, tad būs labi.” Vai konkurenci jūt? „Tādas mums nav. Cepēju Alsungā ir daudz, taču katram sava garša un savi klienti, un visiem pērk labi.”

BŪS KAFIJA UN PASĀKUMI

Izejvielas tiek iegādātas dažādās vietās: „Milti ir no Dobeles dzirnavnieka, biezpiens – no Baltā. Sezonālie augļi, dārzeņi un ogas ir no pašu, radu, draugu dārza. Lielogu dzērvenes ņemam no Alsungas zemnieku saimniecības Stīgas. Burkānus gan pērkam veikalā. Ja pirktu no vietējiem, sklandrauša cena būtu daudz augstāka.” Ziemā produkcija te tiek pārdota sestdienās, svētdienās: „Braucam arī uz gadatirgiem Kurzemē, dažreiz esam tirgū Pāvilostā.” Nesezonā vairāk iepērkas vietējie, taču vasaras mēnešos – tūristi: „Sezona sākas pēc palu festivāla Lido zivis Kuldīgā. Tad durvis veram arī ceturtdienās, piektdienās. Speciāli pie mums ir braukuši Pāvilostā dzīvojošie rīdzinieki. Daudzi mūs pamana garāmejot, bet reklamējamies arī sociālajos medijos: feisbukā, instagramā.” Jaunie uzņēmēji ieguvuši pašvaldības Gada balvu kategorijā Debija 2023 un atzīst, ka no tā brīža pircēju loks paplašinājies.

Pirmajā telpā pērn atjaunota grīda, šovasar tur plānots izveidot leti un pārdot izcepto: „Daudzi mums prasījuši kafiju, tāpēc iegādāsimies kafijas aparātu un domājam sadarboties ar Kuldīgas kafijas grauzdētavu Curonia.” Par tālākiem plāniem Samanta teic: „Pagājušajā vasarā pagalmā sarīkojām muzikālu pasākumu, kurā dziedāju es un vietējais mūziķis Jurģis Galiņš. Varēja iegādāties mūsu gardumus, pieaicinājām Sapņotavu, kas pārdeva dzērienus. Cilvēku bija daudz. Tāpēc domājam pasākumus rīkot arī turpmāk. Darba vēl ļoti daudz. Vispirms jāizdara šogad iecerētais, un tikai tad var domāt, kā izmantot plašās telpas un iekārtot pagalmu.”

Atbildēt