Otrdiena, 11. februāris
Vārda dienas: Laima,  Laimdota

Sestdienas rītā pēc svaigas maizes

Raksta autors: Jēkaba Aleksandra Krūmiņa teksts un foto

09:00 - 02.09.2023

Celms Maize 3
Ceptuves Celms maize komanda: Aigars Celms, Kristīne Celma, Aigars Mamis un Katrīna Mame.

Kuldīgā, Liepājas ielā 23, sestdienu rītos nu var iegādāties un nogaršot tikko ceptu maizi ar dabīgo ieraugu. Ceptuvē Celms maize ir klasiskā, rudzu, olīvu un sēklu maize, kā arī bagete un fokača.

Te arī gardumi saldumu mīļotājiem, piemēram, tahini šokolādes cepumi, mandeļu kēkss un banānu maize, un kafija. Četru cilvēku komanda drīz plāno no izmēģinājuma režīma pāriet uz biežāku pārdošanu.
Stāsta idejas autors un galvenais maiznieks Aigars Celms: „Bijām aizceļojuši uz Kanādu pie draugiem, kuri cepa tādu pašu maizi kā mēs tagad. Kad braucām atpakaļ, visu no Kanādas līdzi atvest nevarējām, tāpēc vajadzīgo pasūtījām šeit. Mājās maizi cepam jau trīs vai četrus gadus un sapratām, ka varētu vēl vairāk. Bet visiem gribētājiem izcept mājas cepeškrāsnī nevar – tas aizņem pārāk daudz laika. Lai varētu maizi cept un dabūt visas iekārtas, uzrakstījām projektu biedrībai Darīsim paši (t.s. LEADER finansējums, ko administrē Lauku atbalsta dienests).” Par ceptuves nosaukumu idejas autors saka: Celms ir paša uzvārds, bet apzīmē arī saknes un stiprumu – celmu tik viegli izrakt nevarot. Gribējies, lai uzvārds izskan.
Maize te ir īpaša, ar dabīgo ieraugu, kas nerada smaguma sajūtu. Tā esot labā baktērija tāpat kā tējas sēnē. Maizei ir variācijas – cepējs var spēlēties gan ar olīvām, gan sēklām. „Mums, latviešiem, protams, garšo arī rudzu maize – strādājam ar zemnieku saimniecības Kaņepītes miltiem. Tā ir bioloģiska saimniecība, un rudzu milti tiešām ir labi. Manai sievai Kristīnei patīk konditoreja – tā radās ideja par saldumiem. Ceram septembrī strādāt vairākas dienas nedēļā.”
Atbildēt