10:00 - 08.10.2023
Kuldīgas novada mājražotāji no pārtikas produktu konkursa, kas notika pasākuma Novada garša noslēgumā Rīgā, Āgenskalna tirgū, atveduši vairākas zelta, sudraba un bronzas godalgas.
Kā stāsta Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Kuldīgas biroja uzņēmējdarbības konsultante Linda Dūdiņa-Hoiere, konkurss jau ceturto gadu rīkots kopā ar Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultāti. Tam savus izstrādājumus pieteikuši ražotāji no visas valsts, un Kuldīgas puses ļaudis katru gadu kļūstot aktīvāki: „Agrāk līdzīgos konkursos startēja pārsvarā lielie uzņēmumi, bet Novada garšā apliecinājies tas, ka mazo ražotāju produkti pilnībā atbilst kvalitātes prasībām un var konkurēt. Varam lepoties ar mūsējo panākumiem.”
Gan gaļa, gan saldumi
Šoreiz 81 ražotājs pieteicis 199 produktus, bet līdz vērtēšanai tikuši attiecīgi 74 un 87. Noslēgumā izdalītas 19 zelta, 82 sudraba un 44 bronzas medaļas. Alsundzniece Laila Puķīte saņēmusi zelta medaļu par ražojumu Burkān’ smērīš un sudrabu par diviem ievārījumiem: Burkān’ zapt’ a pīlādžim un Burkān’ zapt’ a dzērvenēm. Snēpeles uzņēmumam Jaundzirnieki – zelts par atdzesētu foreli, sudrabs par broilera liemeni, bronza par truša gaļas produktiem. Atkārtoti laureātu vidū arī Īvandes Paegļi: ar zeltu novērtēti cūkgaļas kupāti, ar sudrabu – karsti kūpināta cūkgaļas krūtiņa un cietžāvētā cūkgaļas desa. Vārmes mājražotājai Simonai Zanderei sudrabs par zaļo kečupu ar timiānu. Uz Alsungu vairākas godalgas aizvedis mazais uzņēmums Diezgan svaigi: sudrabs par saldējot žāvēta saldā krējuma kārumu ar iebiezināto pienu, zemenēm un avenēm, bet bronza par sauso saldējumu, sešu garšu izlasi un sauso pudiņu ar šokolādi un ogām.
Burkān’ zapt’ – vai tā maz ēdama?
L.Puķīte konkursā piedalās kopš tā pirmsākumiem: „Ik gadu kaut kas jauns tiek izfunktierēts un pārbaudīts, vai atbilst kvalitātes prasībām. Konkurss mājražotājiem ir atbalsts – tiek veicināta atpazīstamība. Man tas ļoti svarīgi, jo burkāni lielai daļai neliekas nekas īpašs. Daudzi pat nevar iedomāties, ka no tiem taisītu zapti, – vai tā maz ir ēdama? Cita lieta, ja tiek izslavēta lielajā tirgū! Šādos pasākumos atrodam jaunus partnerus, kas par mūsu produktiem pastāsta tālāk.”
Mājražotāji iegūst daudz medaļu