21:25 - 14.12.2022
Jautājums, kas šobrīd satrauc visvairāk, ir: „Kā ietaupīt?” Cenas pilnīgi visam uzlēkušas griestos, un šķiet, ka augstāk kāpt vairs nav iespējams, taču bieži pie veikalu plauktiem dzirdam kādu izsaucamies: „Oho, kas par cenu!” vai „Kaut kas nenormāls!”
Līdzīgu reakciju man šomēnes izraisīja piparkūku cena veikalā Rimi, kur garšīgās piparkūkas par 350 gramu paku nu maksā, sākot ar septiņiem eiro. Pat negaršīgās jeb tās, kuras var grauzt tad, kad nav nekā labāka, – trīs eiro. Šķiet, nu Ziemassvētku noskaņu var iegūt, vien ieejot veikalā un pastāvot pie krāšņo iepakojumu plauktiem, jo, šīs preces aiznesot mājās, pēcāk skats bankas kontā liek domāt, ka tās piparkūkas man nemaz vairs negaršo… Runājot par mandarīniem, nesen Kurzemnieka redakcijā runājām, vai kāds to cenai maz jelkad pievērsis uzmanību. Man nav skaidrs, par cik cena cēlusies, jo, šķiet, tikko uzkrīt pirmais sniegs, tā dodamies ar tiem pielasīt pilnu maisu un ēdam, līdz uzmetas pirmās pumpas. Tomēr viss, kā ir par daudz, ir par skādi. Varbūt tomēr uz cenu vajadzētu paskatīties, lai nenopirktu vairāk, nekā maciņš atļauj.
Runājot vēl par taupīšanu, sociālajā vietnē Tik-Tok vairāki cilvēki sākuši eksperimentu: vai viens cilvēks var paēst ar 100 eiro mēnesī? Kāda sieviete pierādījusi, ka izdarīt to var, tikai jābūt motivētam un, piemēram, katru dienu sevi jāfilmē un jārāda, ko esi ēdis un cik tas izmaksājis. Tāda motivācija strādājot izcili. Eksperimenta laikā sieviete savākusi diezgan lielu interesentu pulku, kuri komentāros tomēr izteicās ļoti skeptiski un viņai neticēja. Domāju, ka tas sievieti motivēja pierādīt tieši pretējo. Eksperimentā viņa atklāja, kā ātrās ēdināšanas uzņēmumā Mc’Donald’s var iedzert kafiju par 50 centiem un ko tik nevar uztaisīt no produktiem, kas jau atrodas mūsu virtuves plauktos, taču mēs bieži vien no tiem uztaisām vienu, divus vai labākajā gadījumā trīs ēdienus, pēc tam nobāžam plaukta dziļumā un, kad saturu šķirojam pēc pusgada, izsviežam laukā. Pēc tādas loģikas izdzīvot lētāk noteikti nevar. Lai ietaupītu, ēdienreizes kārtīgi jāpārdomā un jāsaplāno. Taču tas ir izdarāms – atliek vien pielikt nedaudz pūļu un radošuma.
Ietaupīt var, bet vai varam sevi motivēt?