08:16 - 25.02.2025

Ziemas beigās, kad gaiss ir auksts un mitrs, pastāv lielāks risks saaukstēties vai saķert vīrusu. Slimot nevienam negribas, tāpēc svarīgi zināt, kā sevi pasargāt un ko darīt, ja tomēr gadās saslimt. Par to, kā veselībai var palīdzēt bišu produkti – ziedputekšņi, bišu maize un propoliss –, sarunājamies ar Ievu Bergholdi, zemnieku saimniecības un veikala Baļļas īpašnieci. Viņa uzsver: „Biškopībā ir plašs produktu klāsts, kas noder gan veselības stiprināšanai, gan ārstēšanai.”



Ziedputekšņi un bišu maize – imunitātei
No seniem laikiem pret saaukstēšanos lieto tēju ar medu. Vai tas palīdz?
Medus ar tēju ļoti labi sader, kā arī to var vienkārši pa karotītei ēst. Tas dos enerģiju, organisms uzņems vitamīnus un minerālvielas. Medum piemīt arī antibakteriāla iedarbība. Īpaši liepu medus ir bagāts ar C vitamīnu, kas stiprina imunitāti.
Mazāk zināmi, bet vērtīgi ir ziedputekšņi un bišu maize.
Ar tiem var būtiski uzlabot imunitāti. Atšķirībā no ķīmiski sintezētajiem vitamīniem bišu produktu uzturvielas organisms uztver kā dabisku pārtiku un izmanto efektīvi. Tāpat kā visi dabīgie produkti tie nesniedz tūlītēju iedarbību kā zāles, bet ilgtermiņā veselību uzlabo. Daži cilvēki bišu maizi lieto visu gadu, piemēram, katru rītu pa pustējkarotei tukšā dūšā. Citi lieto kursa veidā, apēdot pa tējkarotei, kad atceras. Bišu maize un ziedputekšņi ir dabiski enerģijas avoti ar uzmundrinošu, tonizējošu iedarbību. Tos var lietot kafijas vietā rīta mundrumam. Tāpēc, ja ir miega traucējumi, tad dienas otrajā pusē tie nav ieteicami.
Kāda starp tiem atšķirība?
Abos produktos ir aminoskābes un vitamīni, taču bišu maize ir bagāta ar pienskābajām baktērijām, kas labvēlīgi ietekmē zarnu traktu. Bites savāc ziedputekšņus, ievieto tos šūnās, samitrina ar nektāru, un fermentācijā rodas bišu maize. Līdzīgi kā skābētos kāpostos, arī bišu maizē norit pienskābā rūgšana. Cilvēkam zarnu trakts ir ļoti svarīgs, jo barības vielas uzsūcas tieši tur. Ja tas nedarbojas pilnvērtīgi, bišu maize var būt labs papildinājums uzturam, diētai. Ziedputekšņi ir saldāki, bet bišu maize garšo pēc saldas rupjmaizes.
Vai ir cilvēki, kam bišu produkti nav ieteicami, piemēram, ja ir paaugstināts cukura līmenis vai alerģija?
Medum glikēmiskais indekss ir mazāks nekā cukuram. Tajā ir dabiskie cukuri – fruktoze un glikoze, kas vajadzīgi enerģijai. Alerģija mūsdienās var būt pret daudz ko, taču ziedputekšņi gaisā atšķiras no tiem, kas bišu produktos.
Kā bišu maize top, līdz nonāk pie lietotāja?
Fermentācija ir pilnīgi dabiska. Bites savāc ziedputekšņu nastiņas un sablīvē tās apaļos bumbulīšos, ievieto šūnās un pārklāj ar medu. Tad notiek rūgšana. Bišu maizes iegūšana biškopim ir sarežģīta. Vispirms rāmji tiek doti bitēm iztīrīt, lai tajos nepaliktu medus. Tad bišu maizes gabalus no rāmjiem izgriež un liek saldētavā. Vēlāk vairākas reizes kuļ, lai atdalītu vasku un citus piemaisījumus. Pēc tam tā tiek žāvēta, lai varētu ilgi uzglabāt.
Propoliss – dabisks aizsargs pret vīrusiem un iekaisumiem
Propolisa dziednieciskās īpašības ir izslavētas. Kādas tās ir?
Tam ir ļoti spēcīga antibakteriāla iedarbība, tas cīnās pret nelabvēlīgiem mikroorganismiem un samazina iekaisumu. Dabā ir maz tik spēcīgu produktu ar šādām īpašībām. Pret kakla sāpēm, klepu, iesnām un saaukstēšanos tas ir pirmais palīgs. Propolisa gabaliņu var vienkārši košļāt. Tam nav jābūt lielam, siekalās propoliss nešķīst. To var pielipināt pie zoba vai aizlikt aiz vaiga – tas dezinficēs siekalas, un tās norītas turpinās antibakteriālo iedarbību. Košļā, kamēr apnīk, pēc tam var izspļaut vai norīt.
Ja bērniem nepatīk propoliss tīrā veidā, var to pievienot košļājamajai gumijai. Tas nav rūgts vai nepatīkams – tam nav īpašas garšas, taču ir ļoti patīkama, izteikta smarža. Tieši propoliss medum un vaskam piešķir aromātu.
Kā vēl to var lietot?
Ļoti gards ir propoliss medū. To nevajadzētu ne jaukt ar tēju, ne smērēt uz maizes – vislabāk lietot kā zāles pa pustējkarotei dienā, ļaujot mutes dobumā un elpceļos tam iedarboties. Nopērkams arī propoliss eļļā un spirtā.
Tas noder arī ārīgai lietošanai. Ja ir aukstumpumpas vai iesnas, var izmantot eļļu vai medu ar propolisu. Propoliss palīdz arī ādai – tas to atjauno. Cilvēki bieži meklē medu šūnās, jo, košļājot vasku ar medu, var uzņemt arī plāno propolisa kārtiņu, kas medus antibakteriālo un dziedniecisko iedarbību vēl pastiprina.
Interesanta metode ir propolisa drāniņas. Lai tās pagatavotu, sausu gabaliņu iegludina audumā ar karstu gludekli un sviestpapīru. Drāniņas lieto kā kompreses – var likt uz nakti, nostiprinot ar elastīgo saiti, vai dienā zem apģērba, piemēram, zeķubiksēm. Tas mazina locītavu sāpes, radikulītu un citus iekaisuma procesus.
Kā propolisu iegūst?
Bites to iegūst no koku pumpuriem. Ja esat pamanījuši, lapu un ziedu pumpuri mēdz būt lipīgi – tieši sveķaino vielu bites savāc. Uz pakaļkājām tās veido propolisa lāsītes un pārnes uz stropu. Tur tas kalpo dezinfekcijai. Bites aizdrīvē spraugas, aizsargājot mājokli no caurvēja un iebrucējiem, piemēram, skudrām. Tas ir kā celtniecības materiāls – dabīgs cements un līme. Pašas bites ar propolisu izpulē vaska šūniņas, pirms ievieto nektāru. Tad medus ir ilgi pasargāts no mikroorganismiem un saglabā vērtīgās īpašības.
Kā var palīdzēt bišu produkti