Pirmdiena, 13. oktobris
Vārda dienas: Irma,  Mirga

Topošos pavārus iedvesmo siers

Raksta autors: Jēkaba Aleksandra Krūmiņa teksts un foto

08:04 - 13.10.2025

Img 1825
Kuldīgas tehnikuma topošie pavāri un konditori Luīze Elza Mase, Līva Bunce, Madara Alise Alkšare, Keita Kočane un Agris Baldiņš veģetāros ēdienus gatavoja grieķu restorāna Potami šefpavāra Kaspara Jansona (vidū) vadībā. Šo iespēju sagādājusi Siera kluba vadītāja Vanda Davidanova.

Bagātīga Latvijas sieru izvēle, veģetāro ēdienu meistarklase, lekcijas par uzturu – tā Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma topošie ēdinātāji un pedagogi piedalījās Siera kluba rīkotajā Meistaru dienā.

Pie robežām neapstāties

Rīgas grieķu restorāna Potami šefpavārs Kaspars Jansons pārstāv biedrību Gastro skauti, kas popularizē Latvijas pavāru kultūru: „Ar Siera klubu mums ir padsmit gadu sadarbība. Tā vadītāja Vanda Davidanova spēj gan pasākumus saorganizēt, gan motivēt pārējos – viņa ir kā dzinējs. Savulaik biju šefpavāra Mārtiņa Rītiņa skolnieks, un viņš iemācīja, ka pie sava restorāna robežām nevajag apstāties. Tur sēžot, nevar attīstīties pats un palīdzēt citiem – jābūt soli priekšā.

Img 1816

Kuldīgas tehnikumā jau esmu bijis, bet ne jaunajās telpās. Šis ir unikāls piemērs tam, cik gaiša nākotne ir mūsu bērniem. Tik labi iekārtota un inovatīvi domājoša skola ļauj jauniešiem profesiju iemīlēt un attīstīties.”

Meistarklasē uzmanība bija pievērsta veģetārismam, bet šefpavārs uzsver: nav jābūt simtprocentīgam veģetārietim, taču var iegūt vērtīgas zināšanas, kā dažādi pagatavot dārzeņus. Ēdienos iekļauts arī siers. Tapa ķirbju-batātes krēmzupa ar tecinātu jogurtu un ķirbju sēklu pesto; marinētas, ceptas bietes ar ceptu ķiploku krēmsieru un lapu kāpostu pesto; kvinojas salāti ar kolrābi, ķirbi un avokado. Desertā bija ķirbju kēkss ar karamelizētiem bumbieriem un ķirbju džemu. „Audzēkņi ir pretimnākoši un gatavi informāciju uzsūkt, tikai mazliet baidās no pieredzējuša cilvēka klātbūtnes,” secina K.Jansons.

Roku rokā ar maizi

Par Siera kluba darbību un Latvijā ražotiem sieriem stāstīja biedrības vadītāja V.Davidanova, bet par rupjmaizi ēdienkartē – Latvijas Maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka. Karvingu jeb dekoratīvas siera griešanas mākslu demonstrēja Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotāja Irina Duvanova. Kas ir nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas, par to stāstīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra uzņēmējdarbības konsultante Linda Dūdiņa-Hoiere. Audzēkņi noskatījās filmas par Jāņu sieru, sklandraušiem un salināto rudzu maizi.

Img 1799
Karvings ir dekoratīva siera griešana, un to rāda Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotāja Irina Duvanova.

G.Duka stāsta: „13 gadus sadarbojamies ar Siera klubu, jo maize ar sieru sader, tāpēc semināros stāstu par maizes lomu mūsu ikdienā, uzturvērtību un kultūrvēsturisko nozīmi, īpaši par rudzu maizi.

Nozarē ļoti vajadzīgi jaunie speciālisti, diemžēl tādas profesijas kā konditors, maiznieks, siera ražotājs vai graudaugu pārstrādātājs nav vieglas.

Maizei un sieram ir tūkstoš gadu tradīcijas – gribētu tās saglabāt, jauniešus aicināt no grūtībām nebaidīties un šīs profesijas izvēlēties. Ēdiens cilvēkiem vienmēr būs vajadzīgs.”

Patēriņš pieaug

V.Davidanova stāsta, ka Siera kluba semināri notiek jau 20. gadu: „Aicinām vislabākos pavārus, jo nav jau iespēju ar tādiem meistariem tikties katru dienu. Arī Irina Duvanova ir augstas raudzes speciāliste, un karvings jauniešus interesē.

Img 1828

Siera industrijā šogad klājas ļoti labi. Pirmajā pusgadā Latvijā tā augusi par 13% jeb 3720 tonnām un kopā pārsniedz 60 tūkstošus tonnu. Jokojam, ka tūlīt panāksim maizi, jo tās patēriņš krītas. Siera eksports audzis par 14%, bet naudas izteiksmē par 20%, un to sūta uz 41 valsti. Imports audzis tikai par pusprocentu, un tas priecē.”

Img 1809

Atbildēt