Trešdiena, 15. janvāris
Vārda dienas: Fēlikss,  Felicita

Mūspusē kvieši labi auguši

Raksta autors: Lailas Liepiņas teksts un foto

08:48 - 31.08.2024

Dsc 0322
Paraugus no atvestās kravas ņem laborante Vizma Obodņikova. Viņa laboratorijā darbojas no tās pirmsākumiem, kad 2016. gada oktobrī atklāts graudu pirmapstrādes komplekss, un atceras, ka vislabākā raža bijusi viņas pirmajā darba gadā.

Rudens ir ražas laiks, un sertificēta laboratorija graudu analīzēm ir arī Kuldīgas novada Padures pagasta zemnieku saimniecības Upeskalni AB graudu pirmapstrādes kompleksā.

Šajā sezonā Upeskalnu AB graudu pirmapstrādes komplekss pieņem tikai kviešus, kā arī glabā savā saimniecībā izaudzēto. Šeit tiek nodrošināta gan graudu tīrīšana, gan kaltēšana.

„Ņemot paraugus kvalitātes izvērtēšanai, satiktie zemnieki nesūdzas, ka gads būtu bijis slikts. Sezonu izvērtēt varēs tās beigās, savelkot visus plusus un mīnusus. Graudkopībai un lauksaimniecībai ir ļoti daudzi aspekti, kas iespaido ražu,” Kurzemniekam saka laboratorijas vadītāja Indra Visocka. Viņa šeit strādā ceturto gadu un ir novērojusi, ka šogad ir viens no labākajiem ražas gadiem.

Pieņemšanas punktā kravu nosver un piereģistrē, no tās ar zondi piecās vietās ņem paraugus. Laboratorijā atsijā piemaisījumus – nezāles, sīkos graudus –, tad sastāvu analizē. „Laboratorijas iekārtas izanalizē vispārējos rādītājus, un pēc tiem nosakām kvalitāti, vai labība ir lopbarībai vai pārtikai. Pārtika var būt A vai B kategorijā,” skaidro I.Visocka.

Graudus uz kompleksu Padurē ved no Kuldīgas un Ventspils novada. Sezonā dienā tiek pieņemtas līdz pat 75 kravām. Šogad sezona jau iet uz beigām, bet vēl vedot tie, kas tagad nokūluši.

Upeskalni AB sadarbojas ar agrobiznesa uzņēmumu Linas Agro un lauksaimniecības kooperatīvu Latraps.

Latraps informācija vēsta, ka šogad Latvijā kopumā kviešos ir zemāks proteīna saturs nekā, piemēram, pirms diviem gadiem. Līdz šim lielākais kviešu īpatsvars ticis ievākts, veidojot vidējo proteīna saturu 12,5% apmērā, kas ir arī viena no pārtikas kviešu pieprasītākajām kvalitātēm eksportā. Taču šogad aptuveni puse no līdz šim ievāktās kviešu ražas ir ar proteīna saturu zem 12%.

Kurzemē situācija ir labāka – pēc Upeskalni AB graudu pirmapstrādes kompleksa laboratorijā veiktajiem mērījumiem var secināt, ka proteīna saturs lielākoties ir virs 12%.

Atbildēt