Trešdiena, 15. janvāris
Vārda dienas: Fēlikss,  Felicita

„Kabaci vajag?”

Raksta autors: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš

08:13 - 17.08.2024

Zucchini Wooden Table
Foto: freepik.com

Neesmu dārzkopis, bet šīgada raža mājās priecē. Man tiešām patīk gatavot ēst, tāpēc priecājos, kādas dārza veltes ir dobēs. Ja vajag sīpolu, aizeju pēc tā. Ja vajag tomātus un gurķus, ir plaša izvēle dažādās formās un krāsās. Paldies māsai, kas par to visu parūpējas!

Mūsu mazdārziņā un siltumnīcās tiešām saaugušas dažādas veltes. Mani dārzkopība nepavisam neinteresē, jo nekad nesaprotu, kā ar kuru augu jāapietas. Es pat spēju nogalināt istabas kaktusu, jo pilnībā aizmirsu to aplaistīt un turēt atbilstošā vietā. Kad mamma vēl bija dzīva, atceros, ka vasaras brīvlaikā šad tad lika izravēt nezāles. Tas man, protams, ļoti nepatika. Drīz pēc tam man šo darbu vairs nedeva, jo nemācēju tās pat atšķirt no kultūraugiem un regulāri kaut ko izrāvu par daudz.

Vēl dārzos un siltumnīcās izplatīta problēma ir tāda, ka labumi saaug par daudz. Ne velti draugu un kolēģu vidū populārs ir teiciens: „Kabaci vajag?” Dažkārt iznāk pasmieties, ka viss, ko var spēt izdarīt, ir ar kabačiem samainīties, jo tiem, kam piedāvā, tie jau ir. Jāsaprot arī tas, kā šīs veltes radoši pagatavot un apēst, pirms tās sabojājas. Gurķi mums šogad izauguši ļoti daudz. Saprotam, ka svaigus apēst nepaspēsim. Ledusskapī daļa jau stāv, viegli iesālīta.

Arī man laikam pienācis tas vecums, kad internetā sāku skatīties recepšu video par konservēšanu. Bērnībā nekas no tā neinteresēja un neredzēju tam jēgu. Bet tagad ir populāri kāpostus konservēt korejiešu stilā – to sauc par kimči. Asu garšu cienītāji var uztaisīt gurķu salātus šajā stilā. Tomātus tāpat var pagatavot visādos veidos. Vienkārši ir brokastīs sagriezt daiviņās, uzbērt sāli, piparus, pielikt baziliku, olīveļļu, burratas sieru un iemērcēt tajā grauzdētu maizīti. Vēl var taisīt salātus: tomāti, sāls, pipari, sarkanais sīpols, pannā apgrauzdēti ciedru rieksti un mazliet olīveļļas.

Arī kabači man ļoti garšo – tos tāpat var pagatavot dažādi, lai neapnīk. Ja laika maz, var sagriezt ripiņās, apviļāt miltos un olā un uz pannas izcept. Ja laika ir vairāk, rīvētu kabaču pankūkas ir burvīgas. Tikai nevajag aizmirst tās ēst ar krējumu. Citreiz, lai tikai visus kabačus izmantotu, tos var pievienot jaunajiem kartupeļiem, ja krāsnī kaut kas tiek cepts, piemēram, gaļa. Dažkārt pagatavoju Āzijas stila nūdeles, kurām kabaci pielieku kā vienu no dārzeņiem. Māsa mūs reiz pārsteidza ar šokolādes kūku, kuras mīklai klāt… kabacis. Garšā to pamanīt nevar.

Nevajag baidīties izmēģināt jaunas lietas. Pat marinētus gurķus var uztaisīt pēc citām receptēm, nevis tikai tradicionālās. Ceru, ka tad dārzkopju izmisums mazināsies.

Atbildēt