00:05 - 07.08.2023
Zemnieku saimniecība Paegļi 10. augustā ver veikala durvis Liepājā. Pirms gada tāds tika atvērts Kuldīgā, Liepājas ielā 51.
Paegļi dibināti 2016. gadā, un savus mājražojumus (gaļas kūpinājumus) kādreiz tie piedāvāja pārsvarā dažādos tirdziņos, tirdzniecības vietās Rīgā un Liepājā, kā arī piegādāja klientiem pēc pasūtījuma. Tāpat tos varēja nopirkt saimniecībā Īvandes pagastā.
Iecere radās kaimiņos
„Veikals Liepājā bija iecerēts vēl pirms Kuldīgas,” stāsta īpašniece Ieva Knupke. „Jau kādus piecus gadus savu produkciju tirgojām liepājniekiem – divreiz nedēļā braucām uz lauku labumu tirdziņu blakus Rimi. Pa šo laiku izveidojies savs klientu loks, kas iepirkties nāk regulāri. Izdomājām, ka jātirgojas tur katru dienu. Vieta Strazdu ielā (Laumas rajonā) jau bija noskatīta, taču tur vajadzēja lielus ieguldījumus, lai telpas izremontētu un atbilstoši iekārtotu. Darbs nevedās tik raiti, kā iecerēts. Vienubrīd pat ienāca prātā, ka no šīs ieceres jāatsakās, tomēr padoties negribējās. Tad radās iespēja nomāt telpas Kuldīgā, kur jau pagājušogad jūlijā veikalu varējām atvērt. Tikmēr pamazām pašu spēkiem remontējām vietu Liepājā.”
Kopā ar draugiem
Arī jaunajai vietai būs nosaukums Paegļi un draugi, tur tiks tirgota tāda pati produkcija kā Kuldīgā:
ne tikai Īvandē kūpināta gaļa ar marinādi un bez tās, šķiņķis, karbonāde, kūpināta vista un šķiņķi, šašliks un desas, bet arī sadarbības partneru jeb draugu piedāvājums. Tas ir krējums, piens, sviests un jogurts no Grobiņas zemnieku saimniecības Ķuķi, marinējumi no Vārmes ar zīmolu Ēdam zaļi!, zivis no Engures pagasta Bērzciema zvejnieku sētas Dieniņas un liepājnieku uzņēmuma Vienā laivā, sīrupi un
pastilas no Rendas Viksieniem, maize no Alejas ceptuves Rucavā, Grobiņas medus. Tālāko ceļu
mēro Ievas siers no Aizkraukles novada SIA Vecsiljāņi. „Iepriekš Kuldīgā Ievas sieru nevarēja nopirkt, bet tādam vajadzēja manā veikalā būt,” teic Īvandes mājražotāja. „Būtībā koncepcija Liepājā būs tāda pati kā šeit. Vēl liepājniekiem vedīsim nogaršot Kuldīgā ražoto kombuču un asās mērces no Padures. Jā, daļa produkcijas tomēr nav vietējā, bet tas nenozīmē, ka te trūktu cilvēku, kas var piegādāt pienu, medu, maizi. Šie ražotāji ir mūsu draugi, kurus iepazinām Liepājas tirdziņā. Tāpēc veikalu sauc Paegļi un draugi.”
Atšķirīgā gaume
No kūpinājumiem pircēji iecienījuši dažāda veida krūtiņas. Kamēr iekārtota tirdzniecības vieta, nav
bijis ne laika, ne vajadzības produkciju būtiski paplašināt, tikai nedaudz pamainīt atkarībā no
pircēju gaumes. I.Knupke novērojusi, ka tā atšķiras: kuldīdzniekiem garšo pavisam kas cits nekā
liepājniekiem. Piemēram, Kuldīgā ļoti pieprasīta ir „Paegļu” īpašā krūtiņa, kas ieguva sudraba
medaļu Novada garšas pārtikas kvalitātes konkursā, bet Liepājā to nepērk – tur prasa marinēto, kā arī sālīto speķi, kas kuldīdzniekiem vienaldzīgs. Sākumā veikalā īpašniece tirgojusies pati, tagad pieņemta pārdevēja, jo darba daudz – jāiekustina veikals Liepājā.
Lauku labumi iet plašumā