08:59 - 12.02.2025
![Dsc 0247](https://kurzemnieks.lv/wp-content/uploads/2025/02/DSC_0247-1024x683.jpg)
Dārznieku sarunās gan satiekoties, gan interneta forumos tiek spriests, vai ir laiks iegādāties sēklas, kas šogad jauns un kuras jau var sēt. Par pavasara vēstnešiem – dārzniekiem – un viņu vēlmēm saruna ar Ingu Bergmani, veikala Tavam dārzam saimnieci.
![Dsc 0228](https://kurzemnieks.lv/wp-content/uploads/2025/02/DSC_0228-1024x683.jpg)
![Dsc 0230](https://kurzemnieks.lv/wp-content/uploads/2025/02/DSC_0230-1024x683.jpg)
![Dsc 0234](https://kurzemnieks.lv/wp-content/uploads/2025/02/DSC_0234-1024x683.jpg)
![Dsc 0238](https://kurzemnieks.lv/wp-content/uploads/2025/02/DSC_0238-1024x683.jpg)
Vai dārznieka gars ir modies?
Nepacietīgie rosās jau sen – pēc Jaungada sagaidīšanas daži iepauzē, bet janvāra vidū sāk interesēties. Pircēji ir dažādi: daži pērk pakāpeniski, sākot ar janvāri, citi iepērkas tikai tad, kad laukā kļūst silti un jāsteidzas uz dārzu. Tie, kas paši sēj visu, kas tiks audzēts, sev nepieciešamo sāk gādāt janvārī. Piemēram, podu puķes. Pelargonijas, petūnijas, bakopas, krustaines – tās dīgst un aug lēni. No dārzeņiem tagad var sēt piparus, papriku un baklažānus.
Ko iesēt, lai ražu iegūtu drīz?
Ēdamajiem augiem – redīsiem, salātiem, spinātiem, rukolai – sēklas var kaisīt siltumnīcas zemē. Redīsi sāk dīgt +2°, bet siltumnīcā jāatceras regulāri laistīt. Uz palodzes kastītē var sēt sēklas mikrozaļumu un dīgstu ieguvei – tas būs svaigs, vitamīniem un uzturvielām bagāts avots. Veikalā ir sinepju un amarantu sēklas – gan sarkanas, gan zaļas, lieliski der diedzēšanai. Mizuna ir diedzēšanai ideāla, ar pikantu, maigu sinepju garšu un kraukšķīgu struktūru, kas lieliski papildina salātus un citus ēdienus. Sīpolus var diedzēt ūdens glāzē, lai drīz ēstu lokus, un zaļumu tiesai var diedzēt zirnīšus. Daži interesējas arī par zaļmēslojuma augiem siltumnīcai, lai uzlabotu augsni.
Ko vēl prasa?
Daudzi vaicā par zirņiem, sviesta pupiņām, dažādām puķēm un gaida sīksīpolus. To stādīšanai jāgaida līdz aprīlim vai maija sākumam, bet, kad tieši varēs tikt dārzos, grūti pateikt – šogad ziema neparasti silta.
Vai ir jaunas tendences?
Daži dārznieki turas pie sen pārbaudītām šķirnēm, bet citi katru pavasari meklē kaut ko jaunu, piemēram, netradicionālas tomātu šķirnes. Eksperimentētāji meklē neparastus augus – dažreiz izdodas, dažreiz ne.
Ko eksperimentētājiem piedāvājat?
Var izmēģināt siltummīlošus augus. Pepino (melonbumbieris) ir radniecīgs tomātiem un baklažāniem. Melotrija (peles arbūzs) ir vīteņaugs ar mazām, arbūzam līdzīgām ogām, kas garšo pēc gurķiem ar skābuma piesitienu. Kivano garšo kā gurķa un kivi krustojums – spilgti oranžs auglis ar ragiem un zaļganām, želejveida sēklām. Momordika ir kaprīzs, bet dekoratīvs un ēdams augs, kura augļi var atšķirties pēc formas un krāsas. Floristi meklē dekoratīvās sugas, ko var sažāvēt, piemēram, skabiozes, salmenes un limonijas. Neierasti, bet perspektīvi ir audzēt sīpolus no sēklām. Šķirne ‘Exhibition’ izaug līdz 700 gramiem vai kilogramam un ir salda, bet nav paredzēta ilgstošai uzglabāšanai.
Kur dārzkopis var kļūdīties?
Daži sūdzas, ka redīsi izzied un kļūst koksnaini. Tas notiek tad, ja pārāk agra šķirne sēta, kad laiks jau ir silts. Arī puķkāposts ir kaprīzs. Ne visas sēklas dīgst pārāk siltā vietā, un verandā var būt lielas temperatūras svārstības. Iesācēji var sākt ar nelielu sēklu daudzumu, lai gūtu gandarījumu un nezaudētu interesi.
Sēklu modināšana klāt