08:28 - 30.04.2024
Gandrīz ikvienā mazdārziņā atvēlēta vieta zemeņu dobei, lai vasarā var mieloties ar pašu audzētām ogām. Pieredzē dalās Latvijā lielākās sertificētās zemeņu stādu audzētavas Migl Dārzi īpašnieks Ilmārs Gulbis no Laidu pagasta, kurš šos stādus tirgo 24 gadus. „Mēs strādājam tā, lai katru reizi, kad stādījumi jāmaina, cilvēki pie mums atgrieztos,” saka I.Gulbis.
GRIB KĀ LABĀK, IZNĀK KĀ VIENMĒR
Lai gardas ogas būtu, galvenais ir izvēlēties labu stādmateriālu un stādījumu pareizi kopt. Cilvēkiem vajadzētu beigt klausīties neprofesionāļos un uzklausīt lietpratējus, iesaka I.Gulbis. Viena daļa grib labāk, bet izdara par daudz un nodara zemenēm pāri. Otra daļa šo un to salasās, bet nedara neko un atkal nodara pāri. Zemenes aug jebkurā zemē. Vienīgā nelaime – dārza mīļotāji ķer visu jauno no ārzemēm un stāda savos mazdārziņos. Un tā savāc visas kaites. Lielākā daļa slimību nāk no Polijas, Nīderlandes un citām valstīm. Pēdējās vasaras bijušas ļoti karstas, cilvēki dārzus rūpīgi laistījuši, un tā ir vislabvēlīgākā vide straujai visu slimību attīstībai.
Neskatoties uz dārza lielumu, noteikti jāievēro augu seka.
APJUKT VAR, JA NAV LABA PADOMDEVĒJA
Īstais stādīšanas laiks ir tad, kad diennakts vidējā temperatūra ir 12 grādu, jo augs sāk sakņoties astoņos grādos. 16 grādu ir ideālā temperatūra, lai tas veidotu pareizu lapotni un ziednesi.
Konteinerstādus var stādīt gan tagad, gan visu vasaru. Tikai jārēķinās, ka sausā laikā tie būs jālaista, bet aukstā – jāpiesedz. Tos var stādīt arī tad, ja tie jau zied vai pat ir ar ogām. Konteiners augam ir barotne, kur tas spēj dzīvot, sakņoties un augt pilnvērtīgi. Nepieredzējušiem dārzniekiem ar šādiem stādiem vieglāk. Kailsakņu stāds jāiestāda līdz ziedēšanai, tad jau šovasar varēs priecāties par pirmajām ogām.
Stādījumu nedrīkst sabiezināt. Joprojām cilvēki domā, ka jāstāda pa diviem kopā. Tā cers neizvējojas un rodas puve. Ja stāda divās rindās, tas jādara pamīšus.
I.Gulbis atzīst stādīšanu uz plēves. Ģeotekstils kalpojot pat 15 gadu. Svarīgi atcerēties, ka stādījumu nedrīkst klāt ar tikko pļautu zāli, jo tas veicina puvi. Mauriņa zāle vispirms jāizžāvē kā siens, lai to izmantotu zemeņu dobēs. Trīs gados zemenes ir noražojušas, un jāveido jauns stādījums.
ARĪ AUGAM VAJADZĪGA BARĪBA
Tā kā temperatūra šopavasar svārstīga, mēslošana vēl nav nokavēta. Bet dārzkopjiem būtu jāsaprot, ko zemenes kurā brīdī ēd. Pavasarī jāizvairās no slāpekļa, lai zaļo masu augs neizdzen pārāk strauji. Jāsāk ar mēslojumu NPK, kurā fosfors ir vadošais (vismaz 35–40). Kad parādās ziedneši, jādod kalcijs, kālijs un sērs – tā trūkst visos dārzos, bet tas ir ļoti svarīgi. Kad zemenēm jau atvērušies 40–50% ziedu, jāpāriet uz NPK mēslojumu, kurā vadošais ir kālijs vai kālija sulfāts. Ja negribas kļūdīties, visu gadu var mēslot ar NPK, kurā katra daļa ir 20. Augs būs pietiekami paēdis. Vislabākais ir ūdenī šķīdināmais mēslojums, jo kopā ar laistīšanu tas ir visefektīvākais. I.Gulbis kā labu mēslojumu atklājis razormīnu, kas jādod tikai vienu reizi sezonas sākumā, kad gaisa temperatūra ir vismaz desmit grādu.
Zemenes jāmēslo no pavasara līdz rudenim, kamēr augi aiziet gulēt. Mēslo ne biežāk kā reizi septiņās dienās. Lai augs mēslojumu pilnvērtīgi uzņemtu, jābūt ļoti labai sakņu sistēmai. Profesionālie audzētāji to pašu mēslojumu vienlaikus dod gan caur saknēm, gan lapām. Ko šodien augs uzņem ar lapām, to pēc divām trim dienām – ar saknēm. Tad viss notiek cikliski pareizi.
Zemenes jālaista vakaros, lai mitrums saglabājas ilgāk. Labāk to darīt vienreiz nedēļā kārtīgi, nevis katru dienu mazliet, jo tad augs veido seklu sakņu sistēmu.
KATRA GAUMEI SAVA ŠĶIRNE
Izvēloties zemeņu šķirnes, jāraugās, lai tās ir salizturīgas, mazprasīgas, maz slimo, ir izturīgas pret miltrasu. Tāpat jārēķinās, ka ir tādas šķirnes, kurām ogas jāvāc katru dienu, bet dažām tikai reizi nedēļā, tad tās būs visgardākās. Ne vienmēr sarkana oga jau ir gatava.
Zemeņu cienītāji ir ļoti dažādi. Kāds izvēlas pēc ogu krāsas: gaišākas, tumšākas, spīdīgas vai matētas. Cits prasa agru, vidēju vai vēlu šķirni. Tagad modē ir remontās šķirnes jeb nokarenās zemenes, kas ražo visu sezonu.
No agrajām šķirnēm I.Gulbis iesaka ‘Daroyal’, kas ir ļoti ražīga. ‘Verdi’ ir ar ļoti lielām, spīdīgām un garšīgām ogām. Tai pat ziedi ir lieli kā margrietiņai. Tāpat var ieteikt šķirni ‘Clery’. ‘Malling Centenary’ ir spīdīga, stingra un salda, tā nekad neliks vilties. Mazdārziņos iesaka šķirni ‘Good Life’, kas veido milzīgu krūmu, spēcīgu sakņu sistēmu, tā ir tumši sarkanām un saldām ogām.
Bīstami ir pirkt ievestos frigo stādus. Audzētājs pārliecinājies, ka nevar nopirkt tādus stādus, kas nebūtu inficēti. Ja augs neveido stīgas un nesakņojas, tā ir pirmā pazīme, ka tas ir inficēts. Šeit pirms tam, kad šķirni laiž apritē, trīs gadus to testē. Patur tikai tās, kurām labākās īpašības ir vismaz 60%.
Jāatceras: ogu garšu ietekmē gan laistīšanas režīms, gan mēslošana, gan novākšanas laiks.
Lai vasarā varētu ēst gardas ogas